Stole og rulleborde

Stole og rulleborde

Stole og rulleborde

Der er to måder en stol kan være forbundet til jord.

1: Via en ledning tilsluttet mellem stolen og et dertil egnet jordingspunkt.

2: Via gulvoverfladen.

Metode 1 giver umiddelbart den sikreste forbindelse, idet fødder eller hjul ofte bliver belagt med en hinde at støv og snavs fra gulvet, så der ikke kan opnås tilstrækkelig forbindelse. Metode 1 har naturligvis den hage at stolens bevægefrihed begrænses. Metodevalget bliver derfor i praksis et kompromis.

Uanset hvilken metode der er valgt, er standardens grænseværdi den samme. Du finder den i DS/EN 61340-5-1 Table 3 – Rg <1 x 109Ω.

Målemetoden er beskrevet i DS/EN 61340-2-3

Stolesædet kan kontrolmåles med en 63mm/2,25kg probe, den samme som bruges til f.eks. gulve og arbejdsflader. På et evt. ryglæn kan samme probe anvendes, men man skal dog selv påvirke med en kraft svarende til probens vægt, og samtidig være opmærksom på at holde proben på en sådan måde at man ikke har kontakt til målekredsløbet, og dermed kan udgøre en parallel strømvej.  Alternativt kan anvendes en speciel probe beregnet til netop ryglæn. Der måles
i begge tilfælde i forhold til installationsjord (ESD Jord) med målespænding på 100V.

Der tages et repræsentativt antal målinger, afhængigt af stolens nærmere opbygning.

Samtidig med målingen foretages en kontrol af eventuelle interne ledningsforbindelser, hvor det vurderes om de er tilstrækkelig stabile til at kunne holde til næste planlagte test.

Hvis det er nødvendigt at rengøre hjul eller lignende for at opnå tilstrækkelig forbindelse, bør rengøringsindsatsen øges fremadrettet, testfrekvensen øges.

Fodstøtter kontrolmåles som var de en del af gulvbelægningen.

Nyhedsbrev Tilmelding